Müvekkil Girişi

Şifremi Unuttum

Müvekkil Şifremi Unuttum

Doğrulama Kodu

Haberler'çok Sayıda Avukat İşsiz Kalabilir'

TBB Başkanı Feyzioğlu, avukat sayısında önümüzdeki 5 yılda yüzde 60 oranında artış yaşanacağını belirterek, çok sayıda avukatın işsiz kalabileceğini bildirdi.


Türkiye Barolar Birliği, (TBB) avukatlık mesleğine yönelik yaptığı araştırmayı yazılı açıklama ile duyurdu.
 
Birliğin verilerine göre, 2010 yılında 70 bin olan avukat sayısı, 5 yılda yüzde 35 artarak 95 bine yaklaştı. Türkiye’de avukat başına ortalama 841 kişinin düştüğünün belirtildiği açıklamada, İstanbul 35 bin avukat sayısı ile listenin başını çektiği belirtildi. İstanbul’da avukat başına 411 kişinin düştüğü ifade edilen açıklamada, 13 bin 230 avukatın bulunduğu başkentte 398’e kadar indiği kaydedildi. 
 
Baroya kayıtlı 7 bin 43 avukatın bulunduğu İzmir’de ise avukat başına 592 kişinin düştüğü kaydedilen açıklamada, 41 avukatla listenin sonunda yer alan 86 bin nüfuslu Tunceli’de ise avukat başına 2 bin 99 kişinin düştüğü belirtildi. 
 
Avukat sayısındaki artışla birlikte mesleki kalitenin de giderek düştüğüne dikkat çeken TBB Başkanı Feyzioğlu, “Şu anda stajyer avukat sayısı da 14 bin civarında. 60 binin üzerinde öğrenci ise önümüzdeki 5 yılda hukuk fakültelerinden mezun olacak. Bu, önümüzdeki 5 yılda avukat sayısının yüzde 60’ın üzerinde artması demek. Avukat sayısındaki bu kontrolsüz artış, bir yandan kaliteyi düşürüyor, diğer yandan meslek disiplinini olumsuz etkiliyor” diye konuştu.
 
'Avukatlık sınavı getirilmeli'
 
Hakim ve savcıların mesleğe başlarken sınava tabi tutulduklarını hatırlatan Feyzioğlu, avukatların ise herhangi bir sınava girmeden bu görevi üstlenmelerinin mesleğin kalitesine zarar verdiğini söyledi. Feyzioğlu, “Kaliteyi korumak ve zaman içerisinde yükseltmek adına avukatlık sınavı ile avukatlık stajına giriş sınavını ayrı ayrı getirmemiz gerekiyor. Bütün olumsuzluklarına rağmen çoktan seçmeli soru-cevap türü tercih edilmeli. Mülakat gibi sübjektif bir aşama da olmamalı” dedi.