Müvekkil Girişi

Şifremi Unuttum

Müvekkil Şifremi Unuttum

Doğrulama Kodu

Haberlerİran'dan Nobel Ödüllü Yazar Ve Avukat Şirin Ebadi'ye Kaset Şantajı

İranlı Nobel ödüllü yazar ve avukat Şirin Ebadi, İran istihbaratının eşi Cevad Ebadi üzerinden kendisine kumpas kurduğunu açıkladı. ABD’ye sığındıktan sonra eşi tarafından aldatıldığını belirten Ebadi, bunu öğrenen İran istihbaratının şantaj kasetiyle önce eşini idam cezasına çarptırdığını, ardından da kendisi aleyhinde konuşması karşılığında affettiğini yazdı.

“Nobel Ödülü alan ilk İranlı” ve “Nobel ödülü alan ilk Müslüman kadın” unvanını taşıyan Şirin Ebadi, İran'da 2009 Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde eşi Cevat Ebadi üzerinden kendisine yapılan şantajı New York Times gazetesinde yayınlanan bir makalede anlattı. Eşi Cevad Ebadi'nin arkadaşı Mehri Caferi ile yaşadığı ilişkinin İran gizli servisi tarafından bilindiğini söyleyen Şirin Ebadi, kocasının yatak odasının ajanlar tarafından basıldığını, zina suçuyla taşlanma cezasına çarptırıldığını anlattı. Ebadi, eşinin kendisi aleyhinde konuşması karşılığında affedildiğini savundu. Cevat Ebadi, televizyonda eşi Şirin Ebadi'nin ABD için çalıştığı iddiasında bulunmuştu.

ÜLKEYİ TERK ETTİ

Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla 3 Mart'ta New York Times gazetesinde bir yazı kaleme alan Ebadi, 2009 yılında eşi Cevat Ebadi'ye yapılan operasyonun detaylarını paylaştı. Yazısında cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi kendisine yapılan baskıların arttığını ifade eden Ebadi, bir avukat ve insan hakları eylemcisi olarak yürüttüğü çalışmalardan dolayı rejimin baskılarına maruz kaldığını dile getirdi. O dönemde bu baskılardan dolayı ülkeyi terk etmek zorunda kalan Ebadi, eşi Cevat Ebadi üzerinden ve İran İstihbarat Servisi tarafından kendisine operasyon yapıldığını söyledi.

EVDEYKEN KASEDE ÇEKMİŞLER

Eşi Cevad Ebadi'nin arkadaşı Mehri Caferi ile yaşadığı ilişkinin İran gizli servisi tarafından bilindiğini belirten Şirin Ebadi, kocası Cevad Ebadi ve arkadaşı Mehri Caferi'nin evde bulunduğu sırada görüntülerinin kameraya kaydedildiği ifade etti. Ardından yatak odasının ajanlar tarafından basıldığını ifade eden Şirin Ebadi, kendisinin ve eşinin yakın arkadaşı olan Caferi'nin İran istihbaratı ile ortak hareket ettiğini düşündüğünü belirtti.



EŞİMDEN ALEYHİME KONUŞMASI İSTENDİ


Kumpasın ardından istihbarat ajanları tarafından bir araçla bilinmeyen bir yere götürülen Cevad Ebadi, tutuklanarak hapse atıldı. Cevad Ebadi kısa süren yargılamanın ardındansa zina suçuyla taşlanma cezasına çarptırıldı. İran İstihbaratına çalışan ajanlar, cezaevinde bulunan Cevad Ebadi'ye gelerek "Şirin Ebadi yaptıklarının sonucunu artık görebilir, onu çok defa uyardık ancak dinlemedi" demesi üzerine Cevad Ebadi karısının yaptıklarıyla ilgisinin olmadığını söyledi. Şirin Ebadi, kocası Cevad Ebadi'nin bu yüzden ajanlar tarafından dövüldüğünü aktardı.

ŞANTAJA BOYUN EĞİP HAKKIMDA KONUŞTU

İran İstihbaratının kumpasına maruz kalan Cevad Ebadi'nin, olaydan sonra İran İstihbaratı tarafından kendisine kurulan kumpası kabul ettiğini söyleyen Şirin Ebadi kocasının televizyona çıkarak, kendisi aleyhine konuşmayı kabul ettiğini söyledi. Şirin Ebadi ayrıca, Cevad Ebadi'nin birlikte olduğu Mehri Caferi ile 5 yıl süreyle evlenme şartıyla serbest kaldığını ve ufak bir tazminat ile cezadan kurtulduğunu ifade etti.

Nobel alan ilk Müslüman kadın

Tahran Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Şirin Ebadi, İran İslam Devrimi sonrası emekliliğini isteyerek Hâkimlik görevinden istifa etti. Liberal fikirleriyle tanınan Ebadi, bu tarihten itibaren avukat ve insan hakları savunucusu olarak faaliyetlerine devam etti. Kadın ve çocuk hakları konusunda yaptığı çalışmalardan dolayı 10 Kasım 2003 tarihinde Nobel Barış Ödülünü almaya hak kazanan Ebadi, rejimin baskılarından dolayı uzun süredir yurt dışında yaşıyor.