Müvekkil Girişi

Şifremi Unuttum

Müvekkil Şifremi Unuttum

Doğrulama Kodu

HaberlerTaşeron İşçiye Tazminat Ve Emeklilik Garantisi

Kadroya geçecek taşeron personel için kıdem tazminatına garanti geliyor. Ya tazminat ödenecek ya haklar aynen devredilecek


Kamuda görev yapan 720 bin taşeronun kadro heyecanı sürüyor. Maliye Bakanlığı ise tasarıyı hazırlıyor. Tasarının 1-2 hafta içinde Meclis'e gelmesi ve yasalaşmasının ardından3 ay içinde de kadro işlemlerinin tamamlanması bekleniyor. Kadroya geçecek taşeronların en çok merak ettikleri konu olan tazminatları ile ilgili de iki formülün ortaya çıktığı belirtiliyor. Tazminatları biriken taşeron işçilerin hak kaybı olmayacak. Buna karşı geliştirilen formüllerden ilkine göre, taşeron işçilerin kıdem tazminatı devlet garantisialtında olduğu için öncelikli olarak kurumuna geçiş yapılacak. Masada yer alan diğer bir formül ise biriken tazminatların ödenip geçtiği kurumda kıdeminin yeniden başlaması. Bu iki formülden birisinin tasarıya girmesi bekleniyor. Böylece her ikisinde de taşeron işçiler tazminatlarını kaybetmeyecek. Ya paralarını alıp kıdemlerini yeniden başlatacaklar ya da birikmiş tazminatlarıyla birlikte kamuya geçecekler. Emekli olduklarında ya da işten çıktıklarında da bu paralarını alacaklar.ZAM HAKKI VAR
Öte yandan taşeron işçiler için emeklilik yolu da açılıyor. Özel sözleşme statüsüne geçecek taşeronların emeklilikleri ise 4A'lılar yani eski adıyla SSK'lılar gibi düşünülecek. Dolayısıyla bugüne kadar ödedikleri primler ve ilk sigortalı oldukları tarihler geçerli olacak. Yıl, yaş ve prim şartlarını tamamlayanlar emekli olacak. O yüzden kamuda geçen süreleri de SSK'lı olarak hesap edilecek ve buna göre emeklilik tarihi belirlenecek. Kamuya geçtikten sonra maaşları değişmeyecek olan taşeronların zamları ise devlet memurlarıyla birlikte olacak. Yani kamuya geçen taşeron işçiler her 2 yılda bir yapılan toplu sözleşmegörüşmelerinde ortaya çıkan zam oranlarından faydalanacak. Böylece maaşları Ocak ve Temmuz aylarında iki kez zam görecek. Ayrıca enflasyon farkı oluşursa o da maaşlara eklenecek.

Türkiye'nin her yerinde kamu kurumlarında taşeron olarak çalışan vatandaşlar hazırlanacak yeni tasarıyı dört gözle bekliyor. Tasarı ile taşeronlar kamu çalışanı haline gelecek.

KAMU SORUMLU
Aynı kamu kurumunda pek çok farklı taşeron şirkete bağlı olarak çalışmış işçiler, kıdem tazminatına hak edecek şekilde iş sözleşmeleri feshedildiğinde tazminatlarını doğrudan kamu kurumundan talep edebiliyor. Farklı kamu kurumlarında aynı taşerona bağlı olarak çalışan işçiler en son çalıştıkları taşeron şirketten ayrıldıklarında tazminatlarını çalıştıkları son kamu kurumundan talep edebiliyor.